Пране на килими – съвети и хитринки

Пране на килими – съвети и хитринки

октомври 22, 2020 0 By admin

За никого не е тайна, че килимите са онази част от обзавеждането, която изключително много допринасят за уюта, който всяка домакиня се опива да постигне. След закупуването им те бързо се амортизират, независимо от качеството, здравината, цената или пък производителя.

За да ги съхраним за колкото се може по-продължително време, то важно е да бъдем запознати с няколко основни специфики, относно поддръжката и изпирането на килимите. В тази статия ще разгледаме внимателно и съсредоточено основните въпроси, вълнуващи хората по цял свят и особено себеуважаващите се домакини.

Кога трябва да се пере един килим

Може би вече се досещате, че най-благоприятното време от годината, предразполагащо ви да се впуснете към пране на килимите, е лятото. Тогава температурите са благосклонни към трудно съхнещите материи и им дават шанс бързо да бъдат върнати там, където им е мястото, а именно на пода.

Преди да се втурнете към основната дейност – прането, то трябва да сте наясно, че преподготовката е нещо, което не бива да пропускате. Затова не губете време, а изкарайте от шкафа един от любимите си уреди – прахосмукачката –  и с нейното пряко съдействие изчистете тази шарена подова настилка възможно най-добре.

Да занесем ли килима на автомивка

Голяма част от забързаните граждани са лишени от свободно време, което да инвестират в грижи за собствените си домове. В бързината, те често пропускат да отделят внимание на някой дребни, но съществено важни детайли. Забързано се упътват към най-близката автомивка с идеята, че след нейната намеса килимът им ще заблести от чистота. Да, ама не.

В повечето случаи килимите не бива да се подлагат на агресивна студена струя, която всъщност е в състояние да съкрати неимоверно експлоатационния им период. Добре би било да прочетете етикета, намиращ се на обратната страна на подовата настилка и след това да се заловите с неговото почистване и избора на метод.

Какви препарати най-често се използват при поддръжката на килими

  • Ако килимът ви не се нуждае от дълбоко почистване, тоест не е прекалено замърсен, то разтвор от сапун и вода би ви свършил страхотна работа. Разбира се, не забравяйте, че това се отнася единствено за онази част от настилките по която няма петна от кафе, чай, шоколад или други неразпознаваеми следи, оставени от две – годишния ви малчуган.
  • В никакъв случай не бива да използвате онези препарати, оставящи след себе си трайна миризма на ацетон.
  • Много от хората си задават един и същи въпрос, свързан с това кой препарат всъщност е подходящ за изпиране на техните килими. Докато сте на щанда вие няма как да разберете, тъй като на множеството етикети се изписва с големи букви, че сте попаднали на ултра средството за почистване на текстилни тъкани. Затова нашият съвет е да поставите няколко капки върху чиния и след 12 часа да проверите сместа. Ако тя все още е лепкава, то съветът ни е да не я прилагате, а директно да я поставите в контейнера с отпадъци.

Надяваме се да сме ви били полезни със съветите, които изписахме по-горе. Изберете единствено доказала се фирма за почистване на килими, която практикува дейността години наред и знае как да подходи към вашия килим, в който сте инвестирали не малка сума средства. Предлагаме ви да разгледате услугите на PraneKilimi.bg и ви гарантираме, че ще останете наистина доволни от избора, който ви предстои да направите.