Фенилаланин – същност, ползи, дозировка, противопоказания

Фенилаланин – същност, ползи, дозировка, противопоказания

април 27, 2023 Off By admin

Има елементи в човешкото тяло, които са ключови за неговото развитие, растеж и поддържане на нормалното здраве. Есенциалните аминокиселини са едни от тях. Фенилаланинът принадлежи към тази група и поради невъзможността за самостоятелен синтез, е необходимо той да бъде консумиран чрез храна или добавки.

Тази есенциална аминокиселина е катализатор в производството на тирозин, който помага за преработката на няколко различни хормона. Освен това е необходим за формирането на определени невротрансмитери. Продължете да четете, ако се интересувате от най-важната информация за съставката – за какво може да се използва

Какви ползи може да донесе приемът на фенилаланин

Аминокиселините имат своята роля в поддържането на оптималното функциониране на всяка клетка в човешкото тяло.

Като протеиногенна аминокиселина, фенилаланинът (PA) е един от изграждащите блокове на протеините. Тъй като белтъчините пък от своя страна изграждат, поддържат и заменят мускулните тъкани, следва че съставката има своето значение в грижата за добрата мускулатура.

Тествания показват, че добавките с PA може да покажат действието на аналгетик и по този начин да помогнат за намаляване на хроничната болка. Резултати от проучвания предполагат, че съставката може да намали желанието за прием на повече храна и да повиши ефективността на храносмилателния процес, същевременно потискайки апетита.

Тъй като фенилаланин има роля за произвеждането на ключови невротрансмитери като допамин, смята се, че приемът му спомага за облекчаване на депресията и „напомпване“ на настроението. Това е възможно, благодарение на подпомагането на синтеза на хормоните, които помагат за регулиране на настроението.

Фенилаланинът е изследван и за друга интересна полза – подобряване на състоянието при витилиго. Резултатите показват, че в комбинация с терапия с ултравиолетова светлина се намаляват симптомите на кожната болест и пигментът се подобрява.

В Workout.bg може да откриете няколко добавки с фенилаланин на изгодна цена, с които може да се възползвате от ефекта на аминокиселината. Там ще откриете и подробна информация за случаите на приложение.

Дозиране на фенилаланин и противопоказания

Независимо дали става въпрос за хранителни добавки, отпускани без рецепта или за лекарствено средство, е най-добре преди приема да сте преминали консултация с лекар.

Дозировката варира в зависимост от конкретния продукт. В спортни добавки като тези на Workout.bg обичайно предлаганата форма е на L-фенилаланин. Най-често се препоръчва приемането на не повече от 500 мг L-фенилаланин, един до 3 пъти на ден. Що се отнася до формата DL-фенилаланин спряганият максимум е до 375 мг до 3 пъти на ден.

При установено наличие на фенилкетонурия е напълно противопоказен приема на добавки с фенилаланин. Не се препоръчва употребата им и при психиатрични проблеми, а при бременност и високо кръвно се препоръчва предварителна консултация с лекар.