Хипертония – лекува ли се?

Хипертония – лекува ли се?

февруари 18, 2022 Off By teo

Лекува ли се хипертонията? Да, високото кръвно не е смъртна присъда. Но нека видим първо как можете да промените начина си на живот, за да предотвратите развитието й?

Кои са рисковите фактори за развиване на артериална хипертония

Те са разделени на две групи: такива, които не могат да бъдат променени (с това ни е надарила природата), както и такива, които могат да бъдат повлияни.
Първата група включва наследствеността. Друг постоянен фактор е възрастта.
Известно е, че в млада възраст артериалната хипертония най-често се развива при мъжете, а жените по това време са защитени от половите хормони. Но с течение на времето, когато при жените започне менопаузата, при тях се наблюдава пик на артериалната хипертония.

Повече за сърдечно-съдовите заболявания: https://azcare.bg/sardechno-sadovi-zabolyavaniya

Съществуват, обаче, редица фактори, които играят още по-голяма роля в развитието на болестта.

Кои са те?

Пушенето е на първо място. То може да се нарече най-вредният фактор.
Второ, наднормено тегло и затлъстяването, високият холестерол и консумация на алкохол.
Ако човек започне активно да се движи, да спортува, да отслабва и да се откаже от пушенето, тогава високото кръвно налягане ще изчезне.

Как се лекува хипертонията?

Във всеки случай трябва да се свържете с лекар, който ще предпише специални методи за изследване. Защото може да не страдате от истинска артериална хипертония, а от така наречената вторична, която се развива на фона на друга патология.

Например, при ендокринни заболявания, когато има прекомерна функция на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези или хипофизата.

Лекарят ще проведе преглед, за да изключи вторична хипертония. Ако той е убеден, че това наистина е началото на първичната хипертония, в началния етап ще избере препоръки за коригиране на рисковите фактори и начина на живот, ще ви посъветва как да се справите с високото кръвно налягане и ще ви обясни кои лекарства да приемате.

Към общите препоръки, лекарят ще ви назначи индивидуална лекарствена терапия. Тя трябва да намали налягането до нормални стойности. Тъй като няма уникално хапче, което да е подходящо за всички.
При лечението на хипертония основната цел е да се избере индивидуална схема, която ще позволи както да се контролира налягането, така и да се защитят целевите органи.

Важно е да се знае, че колкото по-рано се обърнете към лекар, толкова по-малко лекарства ще трябва да приемате.

 

Благодарение на:
Здравен портал AZCare.bg