Здравословен хляб: Разбиране на хранителните ползи от пълнозърнестия хляб и хляба с квас

Здравословен хляб: Разбиране на хранителните ползи от пълнозърнестия хляб и хляба с квас

април 10, 2023 0 By teo

Хлябът е бил основна храна в много култури от векове. През последните години обаче ползите за здравето от хляба бяха поставени под въпрос поради опасения относно високите нива на въглехидрати и глутен в традиционния хляб. За щастие има налични по-здравословни варианти, които все още осигуряват комфорта и удобството на хляба. Два от тези варианти са пълнозърнест хляб и хляб с квас.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб се прави от брашно, което съдържа цялото зърно, включително трици, зародиш и ендосперм. Това го прави чудесен източник на фибри, витамини и минерали. Всъщност проучванията показват, че диета, богата на пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Освен това, фибрите в пълнозърнестия хляб могат да помогнат за регулиране на храносмилането, да предотвратят запек и да насърчат чувството за ситост, което може да помогне за регулиране на теглото.

Здравословен хляб - пълнозърнест

Хляб с квас

Хлябът с квас, от друга страна, се прави с помощта на процес на ферментация, който включва естествено срещащи се дрожди и бактерии. Този процес на ферментация може да повиши хранителната стойност на хляба по няколко начина. Първо, може да увеличи бионаличността на хранителните вещества, което ги прави по-лесни за усвояване от тялото. Освен това, млечната киселина, произведена по време на ферментацията, може да помогне за намаляване на нивата на фитинова киселина, което може да попречи на усвояването на определени минерали като калций, цинк и желязо.

Хлябът с квас също е с по-нисък гликемичен индекс от традиционния хляб, което означава, че причинява по-малко скок в нивата на кръвната захар след консумация. Това се дължи на оцетната киселина, произведена по време на ферментацията, която може да забави скоростта, с която въглехидратите се усвояват от тялото.

Здравословен хляб - с квас

Прилики и разлики

Като цяло пълнозърнестият хляб и хлябът с квас предлагат значителни хранителни предимства в сравнение с традиционния хляб. Те са отличен източник на фибри, витамини и минерали и могат да помогнат за намаляване на риска от няколко хронични заболявания. Когато избирате здравословен хляб, важно е да търсите варианти с пълнозърнест или квас и да избягвате хляб, който е силно обработен или съдържа добавени захари. Като направите тази малка промяна в диетата си, можете да се насладите на комфорта и удобството на хляба, като същевременно насърчавате цялостното си здраве и благополучие.