ТОЛ системата – иновация или ненужно зло

ТОЛ системата – иновация или ненужно зло

ноември 2, 2020 0 By admin

Тол системата е онова, което прави живота ни по-лесен. Тол системата е всичко онова, което преди липсваше в ежедневието на шофьора – интуитивност, лекота и бързина. Комбинирано.

На брифинга преди системата да бъде обявена официално за масово ползване от българските шофьори, заместник-министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков приветства новото начало със следните думи:

„Системата е напълно готова. Едва ли има друга страна в Европа, която по такъв иновативен начин да дава три възможности за таксуване – маршрутни карти, GPS-тракери и бордови устройства. В началото очакваме приоритет да бъде даден на маршрутните карти. Поетапно ще започне използването и на останалите възможности“.

ТОЛ система за шофьорите

Е, да кажем честно, няма как човек да не очаква чудеса, когато чуе подобно първоначално изказване. Кое, обаче направи тази система толкова нова, толкова ценна и толкова стабилна още до такава степен, че хората я чакаха с такова нетърпение още месец преди пускането си?

  1. Няколкото отлагания преди официалното пускане

Сигурно не съществува човек, който да не знае колко пъти отлагаха тол системата преди тя да бъде пусната в експлоатация от 27.03.2020 г. През годините това предизвикваше разнородни мнения – от „Да, подкрепяме, има още какво да се желае!“ до „Ние тая система май никога няма да я видим“.

Е, каквото и да се говореше тогава, то тя сега вече е факт и няма как да се скрие, че всъщност работи изправно и върши своята работа по предварително зададения план.

  1. „Който чупи – купи“

Този фразеологизъм, известен на всеки човек още от неговото детство, важи с пълна сила за тол системата и нейните ползи. Ето какво точно се има предвид.

На адрес TollPass.bg в Интернет вие ще можете да откриете и видео инструкции как да поръчате автоматично тол таксуване. С какво е полезна тази процедура?

Това ще ви спомогне да бъдете значително по-мобилни без да се налага да спирате по бензиностанции и да търсите отчаяно необходимите за ползване на републикански пътища документи.

Освен всичко останало, вие ще бъдете таксувани справедливо – колкото повече километри по републиканските пътища пропътувате, толкова повече хабите пътната настилка и толкова повече ще заплатите за нейната поддръжка. Т.е. няма да се плаща от всички по веднъж и еднакво, а всеки ще плати за съответното изминато разстояние.

  1. Прозрачността на едно по-горно ниво

Не разбирайте новата система като опит за хващане на всеки дребен нарушител, който се опитва да надхитри системата. Новата технология, която може да си осигурите от сайта TollPass.bg, има за цел нещо доста по-голямо – да бъде основен инструмент в събирането на парични средства за мащабни реконструкции и локални ремонти на републиканската пътна мрежа.

Освен плащането на такси спрямо рушене и основен враг на сивата икономика, нововъведението ще бъде и в постоянна връзка с митниците, което ще предотврати т.нар. „празни курсове“. По-сигурни на пътя, по-уверени за себе си и по-справедливо таксуване – всичко това ни дава новата тол система.