Какви са предимствата на фасетите и как протича поставянето им?

Какви са предимствата на фасетите и как протича поставянето им?

декември 21, 2021 0 By teo

Фасетите са много тънки керамични облицовъчни плочи, едва ли са по-дебели от нокът. Те се изработват индивидуално в зъботехническата лаборатория на нашата клиника и след това се прилагат върху зъбите като облицовка от нашите колеги по дентална медицина.

Какви са предимствата на фасетите?

Фасетите са напълно незабележими и в много случаи отлична висококачествена алтернатива на по-сложни протези – или на продължително ортодонтско лечение.

Целта е, от една страна, козметичното подобряване на зъбите в естетичната фронтална зона:

  • Покриват се празнините на зъбите или пространствата между тях;
  • Възможно е оптично подравняване на криви зъби;
  • Подобряване цвета на зъбите за по-бяла усмивка;
  • Скриване на дефекти по зъбната повърхност.

В допълнение към естетичния външен вид, фокусът е, разбира се, върху издръжливостта и функционалността. По-специално при резците, фасетите трябва да може да издържат дълго време на големи натоварвания, за да се постигне реално повишаване на качеството на живот.

Как се слагат фасетите?

Първата стъпка е минимално инвазивната подготовка на зъбите и вземането на отпечатъци.

Фасетите се поставят върху естествените зъби като се фиксират със специално лепило.

Зъбната повърхност трябва да бъдде леко наранена, за да се увеличи адхезивната якост при залепване на фасетите. Преди окончателното нанасяне на специалното лепило, зъбите ви ще бъдат професионално почистени и изсушени, за да постигнете възможно най-добрия и устойчив резултат. Лечението е далеч по-малко сложно, отколкото поставянето на традиционни протези – и не е болезнено!

Зъбите и устната кухина се изследват внимателно предварително от зъболекаря. Първо, той използва специални инструменти за измерване на плъзгащите движения на челюстта и силата на натиска, приложен върху отделните части на челюстта. За да получи подробно впечатление за положението на зъбите, зъболекарят прави отпечатък. За да направи това, пациентът например захапва восъчен лист. Зъболекарят използва този отпечатък, за да направи гипсова отливка, след което фасетите се изработват ръчно в зъботехническа лаборатория.

Цените на фасетите

А колкото до фасети цена, то това зависи от много фактори. В повечето случаи е индивидуално. Колкото до това скъпи ли са фасетите, то трябва да се консултирате с лекуващия лекар, който ще ви уведоми най-точно за актуалната фасети цена.

Цената се определя и от местоположението на зъболекарската практика. В големите градове очаквано цените са по-високи, например потърсете в интернет „фасети цена софия“ и ще видите, че цените варират между 600 и 1000 лев за поставяне на един брой порцеланова фасета. За поставяне на фотополимерни фасети цената е между 60 и 200 лева за брой.

Във вътрешността на страната цените в градовете Кърджали и Пазарджик, например, цената за поставяне на една крамична фасета достига максимум от 600 лева.