Пране на килими и мокети – правила за чист дом

Пране на килими и мокети – правила за чист дом

август 1, 2023 0 By achopor

Днес ще говорим за пране на килими и мокети и няколко правила за чист дом. Килимите и мокетите в едно жилище трябва да се перат редовно, защото това оказва голямо влияние не само върху хигиената на дома, но и върху усещането за свежест в апартамента или къщата като цяло.

Дори и ако сме много стриктни с това да не влизаме вкъщи с обувки, няма как напълно да избегнем внасянето на мръсотия отвън. Това може да стане дори и ако просто монем през мястото в коридора, на което оставяме обувките си.

Колко често трябва да правим пране на килими и мокети

Макар и за това да няма някакво универсално правило, все пак може да се обобщи, че е добре да се пере килима приблизително на всеки 6 до 12 месеца или казано по друг начин – около два пъти в годината.

Разбира се, това зависи от много фактори, като например имате ли домашни любимци, очаква ли се деца да играят по пода, колко сте стриктни с правилото без обувки вкъщи и много други. В края на краищата, трябва да почувствате сами когато е настъпил момента да се изпере килима.

Какво е значението на самото домакинство и неговите членове

Броят на хората, които живеят в домакинството, също оказва влияние на честотата, с която трябва да се перат подовите настилки. Колкото повече хора живеят в едно семейство, толкова повече нараства нуждата килимите да се перат.

Ако в апартамента живеят един или двама души, едно изпиране в годината е достатъчно. Ако живеят трима или четирима души, особено ако има и деца, е добре да изпирате килима два пъти в годината или дори повече.

Имайте предвид, че децата играят на пода и това няма как да се избегне. По тази причина, те са най-уязвими по отношение на хигиената в дома и именно те най-често понасят последиците от лошата хигиена на килимите.

Каква е ролята на професионалното почистване

Общо взето, може да се каже, че професионалното пране на килимите и мокетите е единственият ефикасен начин да поддържате жилището наистина чисто. Сами няма как да постигнете това ниво на хигиена.

Професионалното почистване си служи с препарати и оборудване, което може поне за известно време да ни остави спокойни, че у дома е наистина чисто (за повече информация, можете да прочетете на Borisov-Clean.com).