Платеният софтуер ли е правилно да използваме

Платеният софтуер ли е правилно да използваме

март 6, 2023 Off By idea1

Случвало ли ви се е да страдате от липса на размах? Рамото ви боли, не можете да опънете ръката си до края, трудно ви е дори да си вдигнете някой от горните крайници – това е ужасно.

Сега си представете, че рамото е част от системата, с която изкарвате прехраната си – работите професия, която изисква физическо натоварване. Няма да е никак приятно това да ви се случи, нали?

Същата е ситуацията и с всички онези програми на компютъра, с които човек трябва да работи, да изхранва себе си и семейството си и да осигури професионален размах. Ето защо е нужно рамото и програмите ни да са здрави и да могат да ни служат вярно за колкото се може по-дълго време.

Ако сме истински професионалисти, нямаме право да правим компромиси с каквото и да е било по отношение на здравето и работата си. Ето защо софтуерът изисква известни финансови инвестиции, за да може да ни върши работата, която имаме.

За да си плащате за компютърни програми, обаче е необходимо да имате информация какво точно трябва да извършвате, какво точно ще продавате, какво точно ще искате да постигнете в един момент.

Защо да си плащаме за програми

Програмите са нещо, което е създадено, за да помага на хората докато прекарват времето си на компютър. Нещо повече – програмите са нещото, което ни карат да се чувстваме сигурни и уверени, че можем да извършим всякаква операция на своето електронно устройство.

Според някои хора, обаче не е необходимо винаги да плащаме за всяка програма, на която работим докато сме на компютъра. За някои има т.нар. „кракнати“ версии, което само по себе си означава, че не са официални, а свалени от интернет.

Този начин на работа носи и някои рискове за цялото предприятие, защото в известен брой държави е напълно незаконно да кракваш програми. Това се счита за кражба на интелектуална собственост спрямо създателите на приложението, което може да се накаже и доста солено.

Кой трябва да плаща за програми

По закона за авторското право, например, вие трябва да плащате за музиката, която слушате. Това е напълно задължително, когато сте решили и да запишете песен на видеоклип.

Смята се, че всяко видео, на което се чува песен, то тя трябва да е платена, защото вие я разпространявате. Същото е и със софтуера.

Ако пратите на ваш приятел файл, направен на определена програма, то той трябва да плати за съответния софтуер, за да работи с файла. Тази политика може да изглежда странна и досадна, но не бързайте със заключенията, защото всеки трябва да яде.