Панихида – отбелязване на 40 дни

Панихида – отбелязване на 40 дни

декември 26, 2019 Off By admin

Четиридесетият ден има важно значение след смъртта на един човек и това е моментът, в който се организира може би най-важната панихида. Тя може да включва служба от свещеник, макар че това не е задължително.

Значение на четиридесетия ден

Счита се, че до четиридесетия ден телата на хората остават на земята, като след този момент тя отива в отвъдното. Този ден се свързва с редица ритуали и особености, с които много хора дори не са запознати.

Изработка и използване на некролози

Изработката на некролог се свързва неизменно със загубата на близки хора. Това, за което мнозина вероятно не са чували или не са обръщали внимание е, че до този ден не се слага снимка на некролога на починалия. Снимка може да се постави едва след четиридесетия ден, тъй като тогава душата напуска земята.

Ритуал със свещеник на гроба

За мнозина ритуалът със свещеник е важен момент за отбелязване на четиридесетия ден. Въпреки това, той не се отбелязва никога в църква. Приема се, че службата, ако близките желаят такава, се организира на гроба на починалия. Съдействие може да получите от траурна агенция Omegafuneral.com, които ще изготвят най-добрия пакет с тази услуга.

Приготвяне на храна

При навършване на 40 дни от смъртта на човека се подготвя храна, която е по-добре позната под името подавки. Обикновено в чинийка се подготвя малък асортимент от строго определени храни, които се раздават на най-близките, като това се прави към поне трима човека.

Най-традиционно, менюто включва боб, пита и разбира се жито, чиято роля е основна. Освен това, прието е да се включи червено вино. В религиозен аспект, червеното вино символизира кръвта, като именно това се свързва с употребата му на този ритуал.

Роля на погребалните агенции

Погребалните агенции могат да ви бъдат изключително полезни при организирането на панихида за 40 дни. Ако трябва да подготвите подавки за няколко човека можете да опитате да се справите с това и сами, но ако трябва да се раздава за повече членове от семейството, тогава помощта на погребалната агенция може да бъде безценна.

Те ще поемат подготовката на подавките, които ще се съобразят едновременно с вашите предпочитания и с традицията. Освен това вие няма да губите твърде много от личното си време и ще се справите по-лесно.

Обикновено таксите за този вид услуга не са големи и те буквално губят смисъл на фона на големите разходи за продукти, ток и други в случай, че решите да се заемете сами.

Допълнителни ритуали и задължения

Макар да можем да организираме част от нещата сами, на четиридесетия ден се правят и други неща освен да се подава храна за душата на починалия. На този ден се прави и заравняване на гроба.