Лечение на гранулом – кои са най-честите усложнения

Лечение на гранулом – кои са най-честите усложнения

март 30, 2022 0 By achopor

Както при всяка друга медицинска процедура, при лечението на гранулом също могат да възникнат усложнения. В някои случаи, те могат да се овладеят и отстранят, но понякога, за съжаление, се стига до необходимост от екстракция на зъба.

Трябва да се каже и това, че макар в по-голямата си част овладяването на проблема при едно ендодонтско лечение да зависи от добрия специалист, все пак има не малко значение и това как самия организъм ще реагира на лечението.

Има случаи, в които  по-слаб организъм може и да не успее да овладее инфекцията и тя отново да се разпали, а от там да направи и по-трудно предсказуем изходът на лечебния процес на зъба.

Какво предизвиква най-честите усложнения

Понякога зъболекарят открива само три коренови канала в зъб, който има четири. Ако един канал остане нелекуван, инфекцията може да продължи и да се разпространи в костта, а това вече може да наложи отстраняването на зъба.

гранулом лечение цена

Проблемът е, че понякога това убягва на зъболекарите, които се стремят да опазят колкото се може повече от зъба и пропускат допълнителния канал. Така всъщност ще се избегне едно усложнениепри гранулом, което може да бъде овладяно с малко повече внимание.

Зъболекарят също така трябва да се увери, че материалът за запълване на зъба отива достатъчно дълбоко в канала, за да го запълни наистина добре (Churlinov.bg – ако се нуждаете от добър зъболекар). Ако кореновият канал не е правилно запечатан, инфекцията може да се върне и да предизвика много неприятна болка.

По време на процедурата понякога коренът на зъба може да се напука, инструментите да се счупят в канала или пък да пробият канала. Това затруднява ефективно запълване на зъба и може да създаде допълнителни главоболия.

Ако възникнат усложнения, специалистът може да се опита да коригира проблема и да завърши кореновия канал, но това може да затрудни цялостно неговата работа.

За да се избегнат усложнения, пациентите винаги трябва да следват инструкциите на зъболекаря. Ако е необходим антибиотик, важно е да изпълните рецептата и да приемате лекарството както ви е предписано.

За да се избегнат усложнения по ваша вина (например повреда на зъба от твърда храна), от голямо значение е да се постави постоянна коронка след като терапията на кореновия канал приключи.