Кога имаме право на обезщетение при ПТП

Кога имаме право на обезщетение при ПТП

май 9, 2020 0 By admin

„Няма да се случи на мен!“ „Карам бързо, защото съм сигурен в способностите си!“ и всякакви други фрази е съвсем възможно да чуете, когато говорите с хора, които не са преживявали пътно транспортно произшествие (ПТП). Когато човек премине през пътна злополука, тогава сякаш наистина вижда живота си на лента и започва рязко да цени нещата, които му се случват.

Времето не е константна величина, а този урок се учи най-трудно. Има съдбовни ситуации в живота, след които не е приятно да се чувстваш онеправдан или пренебрегнат.

Именно в подобни сценарии е трудно да сме сами и ни трябва професионална помощ. Хубаво е да имаме контакти, откъдето да намерим такава, но ако нямате, съветът ни е да се свържете със Zastrahovan.bg.

От там ще успеете да намерите основна информация по правните въпроси след претърпяно ПТП от различна степен на последствия – от лекото одиране до злополуки, причинили смъртен случай. Днес ще разгледаме именно това – в какви случаи законът ни дава право да изискваме обезщетение и в какъв размер да е то.

Не търсете правата си веднага!

Едно от съществените неща, които трябва да знаете, е да не прибързвате в подобна ситуация. Помнете, че при претърпяно ПТП, вие трябва да се възстановите физически и психически.

Много хора биват подлъгани, че още в първите няколко часа или дни от случката, трябва да наемат адвокат и да поемат дългата и мудна правна битка в търсене на своето обезщетение. Не бъдете от тази част на подведените – възстановете се, обърнете внимание на своето здравословно състояние и не взимайте прибързани решения.

Друга редовна грешка е, че много хора наемат адвокат абсолютно веднага без да са помислили за това дали той наистина е толкова доверен и опитен, колкото самият той се представя пред тях. Това също може да се допусне след като вие сте прибързали отново от невнимание и бързина.

От Zastrahovan.bg съветват никога да не пропускаме важните моменти първо във възстановителния процес след ПТП-то и второ в последващия период, пълен с правни процеси.

Има ли давност едно ПТП?

Според българското законодателство, срокът за претендиране на обезщетението е пет години от датата, на която се е случил инцидентът. В допълнение към предната точка, трябва да сте спокойни, че време за процес има и то не е половин час след произшествието.

Кога започва процесът по взимане на обезщетение?

Първата стъпка след настъпването на ПТП е то да бъде посетено от органи на КАТ. Те правят Констативен протокол за ПТП с пострадали лица и в него се описва това кой е виновен и кой е пострадал.

Следващата фаза е изготвянето на съдебно-автотехническата експертиза, която има за цел да определи виновника за настъпване на ПТП. След нея се прави допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да даде отговор за това какъв е възстановителният процес на пострадалите.

Важен момент е да се определи точните травми, които са настъпили като последствие от ПТП-то. Ако се установи, че има поне една средна телесна повреда на някое пострадало лице, то виновният водач автоматично се превръща в обвиняем в обвинителен акт.