Икономични ли са лъчистите конвектори и кога са подходящи като вариант

Икономични ли са лъчистите конвектори и кога са подходящи като вариант

април 20, 2023 0 By admin

Вече със сигурност сте забелязали, че когато се разхождате из големите хипермаркети, в отделите за отоплителна техника все по-сериозен дял заемат добре познатите ни лъчисти конвектори.

Те трайно се настаниха сред останалите отоплителни уреди и продължават да изместват все по-сериозно добре познатите ни радиатори и стенни конвектори. Сред основните мотиви на потребителите е това, че лъчистите конвектори са наистина много ефикасни.

Те често биват спрягани като изключително икономични, безопасни и практични. Дали това е така и какви предимства имат пред останалите уреди, ще научим на следващите редове.

Икономични ли са лъчистите конвектори

Лъчистите конвектори изключително много се отличават от всички други познати ни средства за отопление, тъй като излъчват инфрачервени лъчи върху околните обекти в помещението.

По този начин, те не затоплят самия въздух в помещението, както работят всички останали отоплителни уреди, а вместо загряват мебелите от разстояние, като след това самите мебели много по-ефикасно отделят тази топлина.

Счита се, че този метод за отопление е много по-ефикасен и ще ви удовлетвори в много по-голяма степен, тъй като отделената от околните мебели и предмети топлина така ще се усеща много по-естествена.

Освен това, използването на инфрачервени лъчи от този тип лъчисти конвектори само по себе си е много по-икономично, тъй като не изисква толкова голям разход на енергия, отколкото радиаторите, стенните конвектори и дори някои климатици.

Още повече, че лъчистите конвектори са уреди от най-ново поколение, при които се спазват още по-високи стандарти на икономичност, отколкото сме свикнали с използваните до скоро уреди

Какво трябва да имаме предвид при покупка на лъчист конвектор

Въпреки, че в дългосрочен план лъчистите конвектори са доста по-икономични и можете да очаквате инвестицията скоро да се изплати, те все пак изискват по-голяма първоначална сума, с която да закупите качествен уред.

Освен това, добре е да имате предвид, че лъчистите конвектори са по-ефикасни когато се използват при помещения с по-малка до средна кубатура, тъй като при твърде отдалечени обекти те не успяват да придадат толкова топлина, колкото се изисква за да се поддържа комфортна температура в помещението.