Какви са симптомите на диабет тип 2

Какви са симптомите на диабет тип 2

декември 27, 2021 0 By teo

За никого не е тайна, че в обществото масово се наблюдава липса на достатъчно информация за признаците на захарен диабет тип 2. Това много ясно се вижда в хранителните навици на голяма част от населението, което е предпоставка за затлъстяване. Именно това е едни от първите симптоми, че тялото ни не се чувства добре и е възможно да се намира в стадий на предиабет.

При хора на възраст над 50-60 години първите симптоми могат да бъдат:

  • консумация на повече вода, провокирана от силна жажда
  • често уриниране през нощта
  • появяване на рани по кожата, които трудно заздравяват
  • сърбеж в областта на гениталиите

Според специалистите последното може да се прояви първо и не бива да се неглижира. В някои случаи може сърбежът да е съпроводен от гъбички. Важно е да се обърнем своевременно към лекар при такива ситуации.

Не е необичайно хора, страдащи от диабет да се диагностицират от дерматолози, акушер-гинеколози, уролози и т.н. – това се случва, защото пациентите често дори не подозират за заболяването, което са отключили или могат всеки момент да отключат.

За съжаление, не са редки случаите, когато причина за откриването на захарния диабет се оказва инфарктът.
Ако допреди години малки деца не са били сред пациентите, които често могат да се видят пред лекарските кабинети, то последните години това вече се е променило. Тенденцията върви към понижаване на възрастта на болните от захарен диабет тип 2.

Вредните навици и диабета

Заслуга за тези тревожни показатели имат вредните навици, които децата развиват още от ранна детска възраст. Те не се движат достатъчно и предпочитат да консумират вкусните, но без съмнение изключително вредни пържени, сладки или прекалено мазни храни.

Ниската двигателна активност в комбинация с опасната за здравето храна, води до покачване на килограмите. Затлъстяването е проблем не само на възрастните, но и на децата.
Именно това прави още по-важно наличието на източници на информация по темата за диабета.