Съвместим уеб дизайн на онлайн магазини за всички уеб браузъри

Съвместим уеб дизайн на онлайн магазини за всички уеб браузъри

януари 9, 2020 0 By admin

Ако един уеб дизайнер счита себе си за достатъчно сериозен професионалист, то тогава след завършване на дизайна на даден сайт ще погледне направеното как изглежда при различните браузъри. Причината за това е, че сайтът се изработва на една платформа, като не всичко, направено на нея, е съвместимо с останалите браузъри.

Имайте предвид, че не всички използват windows 7 или 10, да не забравяме, че в държавните учреждения все още ползват XP. Също така, не подценявайте системата Linux, която има своите потребители.

Освен различните платформи, Internet Explorer / Microsoft Edge не се явява единственият вариант, който се използва като браузър. Милиони потребители използват Firefox, Opera, Chrome, което само по себе си е факт за големия брой потребители, а доста фирмени потребители предпочитат дори други браузери, които не са толкова известни.

Затова, ако на една платформа магазинът  изглежда добре, не е зьадължително да има същия ефект при другата платформа. Ако се пренебрегне този факт, то тогава се игнорира и публичното внимание на милиони потребители.

При направата на заглавната страница един уеб дизайнер трябва да се съобрази със стандартните пиксели на средностатистическия монитор и да изработи страницата така, както ще я вижда даден посетител. Хубаво е да се вземе предвид, че в момента в дигиталната ера имаме голяма разновидност от разделителни способности на екраните си – мобилни телефони, смартфони, таблети, ноутбуци, лаптопи, декстоп монитори, смарт телевизори. Огромно разнообразие!

Използвайте таблици за контрол на ширината

За да имате необходимия контрол върху текста и съдържанието, организирайте ги в таблици. Това е техниката, която трябва да използвате, за да се получи добра изработка на онлайн магазин, независимо при какви пиксели ще бъде гледан. Ако се вземе предвид средностатистическият стандарт на резолюция в пиксели, то трябва да бъде съобразена и ширината на таблицата. За да не се мести , когато се гледа при по-голяма резолюция, таблицата трябва да е центрирана в средата.

Направете компромис с шрифтовете

Дори и да съобразите нещата относно пикселите и изберете фиксирана ширина, трябва да направите компромис и с шрифта, защото различните операционни системи или браузъри не поддържат целия възможен списък от шрифтове. Направете компромис и изберете шрифт, който да е широко използван е съвместим с всички. От тях също има съвсем приятни шрифтове.

Проверете финала си на няколко платформи

Когато уеб сайтът е готов е добре да бъде тестван как изглежда на всички платформи, както и на различни браузъри, при различна резолюция. Още по–добре ще е този тест да бъде направен пред самия клиент. Така и уеб дизайнерът ще е спокоен, че е свършил качествена работа, и клиентът ще бъде доволен от гаранцията за получения резултат.

Респонсив версия

Използвайте респонсив версия при изработката на онлайн магазина. Така ще сте сигурни, че под каквато и резолюция да зареждате сайта, той ще се отваря безупречно, като показва или скрива съответни елементи.