Най-често поправяните части на автомобила

Най-често поправяните части на автомобила

октомври 13, 2022 0 By teo

Като машина, автомобилът има нужда от определени поправки, и това е съвсем нормално. Дори да го използвате рядко и изключително внимателно, само от употребата някои части се износват и имат нужда от ремонт. Днес ще разгледаме кои са най-често ремонтираните компоненти на вашия автомобил.

Цилиндри

Кои са най-често ремонтираните компоненти на автомобила - цилиндри

Цилиндрите на двигателя са съществена част от автомобила. Те играят жизненоважна роля в горенето, което е процесът, който създава мощността, от която се нуждае вашият автомобил. Тези компоненти не заемат много място, но повредата им може да има катастрофални последици. Ето защо е изключително важно тези части да бъдат ремонтирани и поддържани редовно, за да се предотвратят ненужни разходи и прекъсвания.

Цилиндърът се състои от бутало и входящ и изпускателен клапан. Въздухът влиза в цилиндъра през входящия клапан, а горивото се впръсква в него през изпускателния клапан. След това буталото се задвижва от въздушно-горивната смес, която от своя страна принуждава коляновия вал да се върти и да задвижи автомобила. Когато цилиндърът се повреди, двигателят произвежда по-малко мощност и дори може да прекъсне запалването или да не стартира.

Гарнитура на главата

Кои са най-често ремонтираните компоненти на автомобила - гарнитура

Издуханото уплътнение на главата може да доведе до лоша работа на двигателя. Това ще доведе до заекване и друсане на двигателя, което ще спре колата. Това може да се случи по-често, когато двигателят е студен. Това важи особено за по-старите автомобили, които може да не работят толкова ефективно, когато двигателят е студен.

Издуханото уплътнение на главата също може да доведе до прегряване на двигателя и намалена мощност. Това е така, защото изтичащото уплътнение на главата може да позволи на охлаждащата течност да изтече в цилиндрите. Това може да доведе до прегряване на двигателя и да доведе до дим от изгорелите газове с бял цвят.

Ако сте забелязали бяло масло върху щеката за измерване на маслото, може да имате издухано уплътнение на главата. Това е така, защото охлаждащата течност в горивната камера ще се смеси с маслото, намалявайки количеството на смазване. Това ще окаже натиск върху лагерите на коляновия и разпределителния вал, което в крайна сметка ще доведе до повреда на коляновия вал.

Проверете светлината на двигателя

Кои са най-често ремонтираните компоненти на автомобила - светлина на двигателя

Лампата за проверка на двигателя на превозно средство показва проблем, който му пречи да премине теста за емисии. Дори ако проблемът е незначителен, той все още може да повлияе на горивната ефективност на вашия автомобил и въздействието върху околната среда, както и да ви струва много пари. За щастие има онлайн ресурси, които да ви помогнат да диагностицирате проблема, както и да научите как да избегнете скъпи ремонти.

Индикатор за проверка на двигателя обикновено се появява на таблото. Когато бордовият компютър на автомобила открие проблем, ще се появи жълта или червена светлина за проверка на двигателя. Тези симптоми могат да бъдат причинени от различни проблеми, вариращи от ниско налягане на маслото до прегряване. В тези ситуации е най-добре автомобилът ви да бъде прегледан незабавно.

За щастие модерните автомобили имат много високотехнологични функции, които могат да идентифицират проблема. Въпреки че бързото търсене в Google може да ви помогне да разберете от какво се нуждае вашата кола, все пак се препоръчва да посетите механик за правилна диагностика.

Климатична система

Кои са най-често ремонтираните компоненти на автомобила климатична система

Климатичната система е сложно устройство, което има няколко компонента. Всеки компонент играе решаваща роля за работата на системата. Ако някой от компонентите не функционира правилно, техникът ще трябва да извърши серия от тестове, за да определи причината и да извърши необходимите ремонти. Някои често срещани проблеми с климатичната система включват нисък хладилен агент, периодични проблеми и износване на гумените части.

Преди всичко проверете климатичната система за течове. В много случаи течовете са малки и трудно се забелязват. Най-добрият начин да определите дали климатичната система има теч е като използвате комплект за оцветяване на хладилен агент. Можете да закупите тези комплекти в повечето магазини за авточасти. Маркучите и намотките са разположени отпред на автомобила, така че са изложени на отломки от пътя. Освен това маркучите са податливи на триене в други части и могат да доведат до теч.

Климатичната система във вашия автомобил е жизненоважна, за да ви поддържа прохлада и комфорт. Въпреки това, той също може да изпитва проблеми поради възрастта и износването. Проблемите с климатичната система могат да включват течове на хладилен агент, дефектни кондензатори или двигатели на вентилатора.

Всички тези компоненти ще откриете в един от най-високо оценените магазин за авточасти в София – Car Expert.