Малко информация за синхронните електродвигатели

Малко информация за синхронните електродвигатели

ноември 16, 2016 0 By admin

Колко от вас са работили с електродвигатели вкъщи?

Не говорим за апартамента или в мазата на блока. Най-често тези двигатели са монтирани на кладенеца на село или за пренасяне на други течности. Много вероятно е да имате поне няколко от тях. Колко често обаче те се повреждат и ви трябва пренавиване?

Пренавиване на електродвигатели се прави само от опитни електротехници. Не ви препоръчваме да се захващате с такова нещо сами. Самият процес отнема време и трябва да се направи с голямо внимание. Ако объркате някоя жица, много вероятно е да трябва пак да разплитате кабелите и да го правите отново и отново. Това само защото не сте могли да улучите точно бримката.

Нека ви споделим няколко съвременни метода за управление на електродвигатели с постоянни магнити.

Не се знае какви са вашите вкъщи, но е добре да знаете малко повече за електродвигатели.

Този тип електромотори се използват най-вече за генератори при различни условия. Изработени за работа с напрежение до 33kv и мощности над 1000MW. С напредването на технологията, такива двигатели започнаха да се срещат и при автомобилите.

Нека за кратко да използваме съкращението СДПМ – синхронни двигатели с постоянни магнити. Този тип двигатели се очертават да са най-перспективни от толкова много гледни точки. Най-препоръчвани за малки и средни мощности.
Няколко от техните предимства – проста конструкция. Голям КПД (коефициент на полезно действие). Без загуби при възбуждането. Повишена претоварваща способност от която следва и висока стабилност на оборотите.

Те естествено имат и недостатъци.
– Сложен пусков механизъм.
– Лесно податливи на счупване магнити от редки елементи.
– При празен ход се нагряват сериозно и е добре да се помисли за силно охлаждане.

Не всичко е толкова сложно или чупливо. Ако трябва да сравните синхронен електродвигател с електромагнитно възбуждане и такъв с постоянни магнити, то изводите биха били:
СДПМ има по-висок КПД с 30%.
По малка маса на синхронните машини с постоянна маса около 25%.
СДПМ са с по-малки габарити – около 7% по-малки.

След всичката тази информация, как бихте могли вие да се възползвате от нея?

Може да започнете от самото начало – искате да смените вашият двигател на машината вкъщи, но не знаете към какво да се насочите. Най-лесно би било, ако просто отидете в града и потърсите някакви двигатели, където сте видели в магазина. Ще ви покажат няколко модела, ще ви кажат базовите им характеристики и това е. Доста лесен начин наистина, а може да погледнете и в някой магазин онлайн. Възможности много.

Ако обаче говорим за сериозна машина, която наистина трябва да върши своята работа добре, прецизно и без загуби в мощността, тогава ще е добре да направите по-добро проучване.

Замислете се например, че искате да започнете бизнес с машини в тежката промишленост. Електродвигателите там са за предпочитане, защото могат да предоставят по-добра работа и не изискват толкова поддръжка колкото бензинов или други вид източник на мощност.

След като ще сте производител на тези машини, вие вероятно ще искате да знаете повече за електродвигатели и къде може да ги сложите. Ако наистина искате да направите хубави машини, които да вършат работата си, ще искате да знаете, че двигателят им работи добре, не губи мощност и може да се натоварва повече. Най-добрият начин за вас би бил да се информирате за всички възможни видове и да предоставите на вас или вашите клиенти най-доброто.