Различни видове храни за болно дете

Различни видове храни за болно дете

септември 26, 2016 0 By admin

деца

Няма значение дали става дума за начина на хранене на дете или на възрастен, ние винаги трябва да внимаваме с неговото здравословно състояние.

 

Трябва да наблюдаваме колко често боледува, как преминава възстановителният период след боледуване и прочее. В такъв момент е правилно да се ядат по-сурови храни, които не са загубили качествата си при преработката.

Щом си имате работа с боледуващ или преминал скоро от боледуване, трябва много внимателно да избирате храните. Най-добре е да има продукти от животински произход – обезмаслено сирене или пилешки бульон. Нормално е да нямате апетит когато сте болни. Всички сили в тялото ви са се заели да се борят с вирусите.

Ако обаче, детето е с увреждане или хронично заболяване, то следва да изразходва много повече енергия за борбата с вирусите. Тук важат дори с по-голяма сила начините и методите за обработка и приема на храна. Животинските продукти отново са за предпочитане, но по-скоро млечните.

 

Има една група деца, която започва да се проличава доста по-често. Тези деца с бледа кожа, фини и слаби и много лесно повлияващи се от случващото се около тях. Точно тези деца приемат всичко прекалено на сериозно и това може да доведе до нежелан стрес още в ранна възраст. Среща се дори при момичета и момчета. Това са така наречените – лесно раними деца. При тях храненето с богата на месо храна е задължителен. Месната храна не изисква толкова много усилия при преработка, което помага на децата да имат повече сили за всички други свой преживявания.

Да поговорим и за друга група деца.

Разсеяните например, в менюто им трябва да има поне няколко пъти в седмицата кореноплодни храни. Няма голяма значение как ще бъдат направени – сготвени, задушени, заварени и прочее.
Децата с натрапчивости имат нужда да ядат повече ароматни плодове. Колкото по-ароматни, толкова по-нетърпеливи ще са децата и ще могат да подействат уравновесяващо. За тях е най-добре сурова консумация на плода или комбинация, но аромата на плода да продължава да се усеща достатъчно силно. Цитрусите са отличен пример за това.
Колкото по-пресни и качествени са цитросите, толкова по-добре за детето.

Темпераментът на детето също допринася за храненето.
Деца меланхолици например имат нужда от повече сладко, което им дава стабилност. Плодовете и зеленчуците при тях трябва да са много добре узрели. Когато иска нещо кисело е добре да му се даде.

Детето сингвиник има желание да яде солено и кисело, което е индикация, че организмът му има нужда от тези два вкуса.
Детето холерик обикновено се бори с храната, точно както се бори с всичко в живота. Дори трудно смилаемата храна няма да го спре. Не е желателно обаче още от ранно детство да се преминава към пълно суровоядство. Силите за това могат да се използват повече за развитието на организма.

Децата флегматици трябва да имат най-добрият баланс при хранене. Менюто трябва да е балансирано с животинска и растителна храна. Това важи и по отношение на обработката. Правилото да не се преяжда важи за всички деца.