Петата стена – тавана

Петата стена – тавана

ноември 18, 2018 0 By admin

Така образно наричат таван. Можете с часове да избираме боя за стените, но по някаква причина всеки забравя тавана. Но той същоможе да бъде боядисан. Цветните тавани ще направят стаята по-ярка и по-запомняща се от която и да е акцентирана стена. Тапети, контрастиращи със стените, ще създадат ефект на изненада при влизането в стаята. На колко места сте виждали подобно нещо?

Светлите цветове визуално ще разширят стаята, ще я направят по-висока, ще създадат свежа атмосфера. Топлите светли цветове са подходящи за малката кухня, правейки я по-просторна и поддържайки топъл фон. Студените цветове се най-добре да се използват в хола. Тази опция е подходяща както за просторни, така и за малки стаи.

Използването на тъмни тонове също е допустимо. Те могат да се използват в дневната създавайки желаното настроение. Тъмните топли нюанси са добра алтернатива на спалнята. Те ще помогнат за създаването на успокояваща, релаксираща атмосфера.

Можете да комбинирате различни видове тапети или фототапети, да изрежете всякаква форма на повърхността (например, да създавате изкуствени вълни). Можете да вземете неутрален фон и да използвате стикери за тавани.

Когато обмисляте украсата на тавана, може да изберете всяка основа според вашите предпочитания и фантазия. Дървесината, гипсокартонът, хартията и много други са разрешени тук. Избраният материал трябва да е в хармония с останалите стени в стаята.

Напоследък декорирането с плат набира популярност. Това е евтино, в сравнение с някои други декорации, но е по-трудно да се грижи за него: събира се прах,  така че трябва да обмислите предварително начините за почистване.

Гипсокартонът предлага много място за творчество и фантазия. С него можете да създавате всякакви форми. Той не е толкова екологичен, колкото дървото, но е устойчив на влага и огън, не потъмнява с времето. Едно от предимствата: не изисква специални грижи и е лесен за работа.

Гипсовите корнизи ще добавят аристократична нотка на стаята. Подходящи са за просторната всекидневна с високи арки. Корнизите са леки, устойчиви на влага и не се оцветяват с времето. Често ги поставят около полилея.