Откъде идва обичаят да се подаряват цветя?

Откъде идва обичаят да се подаряват цветя?

януари 16, 2022 0 By teo

Нашите предци, наблюдавайки природата, забелязали лечебните свойства на растенията. След успешен лов мъжете носели не само плячка в семейното огнище, но и листа, стъбла и цветен прашец от лечебни растения.
Жените сушили тези цветя и билки на слънце и приготвяли отвари. Цветята са били и първата украса за дома и дори първите бижута. Ето защо жените обичат да получават цветя за свети валентин като подарък от мъжете.

Как се е появил езикът на цветята?

Езикът на цветята е родом от далечния Изток, където на жените е било забранено да общуват с мъжете. Комуникацията често се осъществява с помощта на букети, на които се е придавало голямо значение. Така например, различните нюанси говорели за различни чувства и настроения. Всичко е ималото своето уникално значение – броят на цветята в букета, дали поднасящият ги е държал в дясната или лявата си ръка, кога са поднесени цветята, дали букетът е украсен с листа и дали са отстранени бодлите от букет рози и т.н.

Това е така наречената „цветна кореспонденция“.

През целия 18 век са публикувани цветни речници, разказващи за значението на определено растение. Езикът на цветята е бил много популярен във Франция и Англия по времето на кралица Виктория.

* Selam – на турски означава „поздрав“, или езикът на цветята. Именно този език е бил използван в харемите за предаване на съобщения с цветя.

През 1830 г. в Петербург излиза книгата „Селам*, или Езикът на цветята“ на руския поет Д.П. Ознобишин, където са описани около 400 значения на цветята.

Когато избирате букет, не забравяйте, че в различните традиции и култури едно и също цвете може да означава противоположни неща.

Какви цветя са подходящи за любими хора, познати и колеги?

  • Цветя за момиче: момина сълза, лавандула, орхидея, червена роза, букет от рози.
  • Цветя за съпругата: гербер, камбана, пеларгония, червена роза, астра, букети рози в различни цветове.
  • Цветя за приятел: ирис, хризантема, лайка.
  • Цветя за мама: карамфил, невен, лале, слънчоглед.
  • Цветя за сестра: алстромерия, адонис, маргаритки.
  • Цветя за баба: жълто лале, бяла роза, теменужка.
  • Цветя за свекърва: лотос, жълта роза, епигея, маслина.
  • Цветя за колега: детелина, бял жасмин, букет от рози, лютиче, магнолия.