Опънати тавани

Опънати тавани

март 8, 2017 0 By admin

Вероятно вече сте чували за една от последните тенденции в инериорния дизайн , опънати тавани .

Ако все още не сте и ви предстои ремонт е добре да се запознаете с тях .  Всъщност опънати тавани в България се правят от едва 10-тина години докато в  западна Европа и Русия тази система се монтира  от началото на 90-те години .

Какво всъщност представляват тези опънати тавани , какви видове има и , какви са техните предимства?

 Опънатият таван представлява тънко поливинилхлоридно фолио , което се разкроява с 8% по малко от размера на помещението , платното се отпуска чрез нагряване на помещението до 60% се прихваща към стените в специални алуминиеви или ПВЦ профили. След като температурата в помещението достигне до нормални стойности платното се опъва , от който процес всъщност идва и самото име на тази таванна система.  

В зависимост от материята с , която е изработено платното опънатите тавани могат да бъдат мат , сатен , гланц или транслуцент (полупрозрачни ) .

  • Мат – визуално изглеждат, като боядисан с латекс таван.
  • Сатен – почти същите ,като Мата но с по фини .
  • Гланц . Гланцираните опънати тавани в зависимост от цвета  са с 50-80 процента огледален ефект .
  • Полупрозрачни  или т.н. Транслуцент . Полупрозрачните платна пропускат в най -голяма степен светлина (около 80%) и се използват за направата на т.н. светещи тавани при ,които над платното се монтират светодиодни ЛЕД ленти  така , че целия таван свети като едно.

Върху всички видове платна могат да бъдат принтирани всякакви изображения и текстури с висока  резолюция . Изключителен уникален ефект се постига , когато върху платно тип транслуцент се принтира подходящо триизмерно изображение и над тавана се монтира осветление.

Всъщност именно визуалният ефект е основното предимство на опънатите тавани спрямо останалите системи за окачени тавани . Но предимствата не спират до тук . Опънат таван се монтира изключително бързо и чисто . Опънатия таван не може да се напука . Всички платна отговарят на последните изисквания на пожаро безопастност . Харпунната система позволява платното да бъде демонтирано и монтирано отново без поражения при необходимост . Опънатите тавани не променят цвета си , не избледняват и нямат нужда от пребоядисване.