Няколко практични идеи как да използваме декоративните панели в интериора

Няколко практични идеи как да използваме декоративните панели в интериора

март 24, 2019 0 By admin

Декоративните панели са модерно и много ефектно средство за украса на дома и няма как да отречем, че притежават завидни предимства пред много други традиционно използвани декорации. В последно време те направиха сериозен пробив на пазара и напълно оправдаха очакванията на тези, които им се довериха.

И наистина, дори без много-много да се замисляме, веднага можем да изтъкнем някои от техните основни предимства като например това, че са леки, екологични, напълно безвредни за здравето, лесни за монтаж, страшно ефектни, притежават изолационни свойства, лесно съчетаеми са с всички модерни стилове интериор, идват в разнообразни модели и размери и на практика са приложими за всякакъв вид помещения.

Ако отдавна сте им хвърлили око, но все още не сте ги изпробвали за разнообразяване на домашния декор, ще ви помогнем с няколко идеи и възможни варианти за тяхното приложение.

Първото нещо, което задължително трябва да споменем е, че декоративните панели не са подходящи за цялостна облицовка на стените, а се използват само като акцент на една от тях, максимум на две /и то не по цялата им площ/, в случай, че пространството е голямо и просторно.

Тяхната роля е да привлекат внимание и интерес към определена зона, което се използва от декораторите с най-различна цел.

Така например, ако холът ви изглежда скучно и някак пусто, добавянето на декоративни панели върху площта на някоя от стените му/или дори само на част от нея/ веднага ще преобрази всичко и ще придаде много елегантност на интериора. Можете да ги боядисате в ярък цвят, особено, ако цветовата схема е монохромна, за да добавите повече жизненост и шик.

В случай, че вече декорът е достатъчно цветен, по-добре би било да се заложи на белия цвят, тоест, да не ги боядисвате въобще или да изберете някой близък вариант – например сметана, светло бежово, пясъчно или други, съвсем леки и ненатрапчиви нюанси.

Играта със светлината е друг най-често прилаган трик за украса в дома и трябва да признаем, че той работи невероятно добре. Става дума за добавяне на скрито осветление към декоративните панели, което не само е супер ефектно, но и засилва техния 3Д ефект, като ги прави да изглеждат още по-подчертано релефни и красиви. Такъв подход е страхотно решение за сервизно осветление – например, ако не желаете през нощта да е напълно тъмно в помещението, но пък и не ви е необходима силна светлина, която да дразни очите и да консумира много електричество. А освен всичко останало, облените с дискретна светлина декоративни панели са истинска радост за очите!

Друго практично приложение на модерните декоративни панели е да ги използвате за прикриване на недостатъци по стените или да разкрасите някоя неугледна зона, превръщайки я в истински фокусен център. Например, ако имате някаква ниша, за която не ви идва на ум никакво смислено решение, защо не опитате да я направите преобразите в интересен декоративен елемент от декора с помощта на панели. Можете да се справите отлично и сами, без помощта на майстор – просто залепете релефните панели, като облицовате вътрешната стена на нишата и поставете там някоя голяма и ефектна ваза. И веднага се сдобивате с модна и стилна декоративна зона, която ще привлича внимание и ще печели възхитените погледи на всеки, който я види.