Най-добрите контактни лещи при астигматизъм

Най-добрите контактни лещи при астигматизъм

декември 16, 2016 0 By admin

Астигматизмът е състояние, при което роговицата е придобила неестествена форма.

Поради тази нестандартна форма обикновените лещи са неуместни и за това се налага използването на торични контактни лещи, които се делят главно на два типа – меки и твърди газопропускливи контактни лещи (RGP). В специализираните магазини за коригиращи средства за зрението, се предлагат, също така, цветни контактни лещи, които са с козметичен апел. От друга страна пресбиопията е очна анамнеза, при която пациентите страдат от замъглено виждане на близки обекти, например, при четене. Това явление се наблюдава по-често при хора, навършили 40 години. За да се излекува от това състояние, пациентът е добре да носи контактни лещи или други коригиращи средства.

Когато страда от астигматизъм и същевременно има признаци на пресбиопия или така нареченото старческо далекогледство, засегнатото лице е добре да помисли за бифокални очила или бифокални торични контактни лещи за астигматизъм.

В търговската мрежа се разпространяват, както твърди (RGP), така и меки бифокални контактни лещи за астигматизъм. Наред с това, е добре да се знае, че бифокалните променливи лещи за зрението често са твърди, както и че бифокалните едновременни лещи са меки лещи. Въпреки това, не съществуват еднократни контактни лещи с бифокални и торични свойства. Бифокалните торични контактни лещи се проектират специално, с лека модификация на съществуващия дизайн на конвенционалните торични лещи. Традиционните торични лещи са по-тежки в долната част, което спира въртенето им вътре в окото. Макар тази тяхна характеристика, торичните бифокални очила с RGP свойства се предписват при тежки видове астигматизъм и те също се проектират по начин, по който да се избегне завъртане, което би пречило на ясното зрение. Меките контактни лещи се използват за коригириране на по-слаби форми на това състояние. Друг тип, който се препоръчва при пациенти с астигматизъм и пресбиопия, е асферичните контактни лещи, които се препоръчват за хората, които са на границата на астигматизма и пресбиопията.