Минерални бани

Минерални бани

декември 1, 2016 0 By admin

Балнеолечението има доказани ползи за здравето ни.

За щастие България е богата на полезни за различни видове здравословни проблеми минерални води и няма да ни се налага да ходим в чужбина на балнеолечение, а даже напротив – много чужденци идват у нас с тази цел. Минералните води у нас имат разнообразен химичен състав, което съответно води до различен ефект при дадените заболявания.

Минералните извори са използвани за практикуване на минерални бани в страната ни още в Древността.  Лечението с минерални бани помага без странични ефекти, за разлика от лекарствата. Дори и да няма голяма полза при даден проблем, поне няма да навреди. Дори само ефектът на разтоварване на насъбраното психическо напрежение си струва.

Все пак да не забравяме, че множеството от проблемите и болестите идват в следствие на силно психическо натоварване.

Друга причина за много болести и неразположения е продължителното заседяване и обездвижване. При тази ситуация прилагането на терапия с топла минерална вода също помага. Минералната вода има свойството да отпуска мускулатурата, подобрява кръвообращението и метаболизма, а съответно и настроението. Минералните бани се практикуват широко в съвременния свят с различна цел, включително и само профилактична. Спа процедурите с минерална вода са особено популярни в последните години, а в същото време не са много скъпи.

Минералните извори у нас са няколко типа според химичния си състав, температура и дълбочина, от която извират.

В Северна България минералните извори са предимно студени, т.е с температура под 37 градуса, а в Южна България – предимно топли и подходящи за балнеолечение. Най-горещите води, извиращи от земните недра се наричат хипертермални и в страната ни се срещат в районите на Местенското и Струмското дефиле, в Южните Родопи, а най-горещият минерален извор е в Сапарева баня (103 градуса).  Според минералния състав водите в България биват слабо, средно и силно минерализирани. Те се разделят още на сулфидни, натриеви, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и др. според състава на минералите.