Клод Моне и неговите най-продавани картини

Клод Моне и неговите най-продавани картини

юни 13, 2018 0 By admin

Оскар Клод Моне е може би най-видният френски художник импресионист. Именно той се счита като основател на това направление в изобразителното изкуство и редица други известни художници са последователи на неговия стил на рисуване. Неговите картини са едни от най-скъпо продаваните в света, като сделките с оригиналите продължават и през 21-ви век. Много от картините на Клод Моне се продават на рекордни цени, като на един от последните търгове заявената цена надминава умопомрачителните 41 милиона долара. Не по-малко популярни са и репродукциите на произведения на Клод Моне. Посетителите на Reprodukcii.com определят неговите творби като едни от най-ценните и именно поради тази причина те са сред най-продаваните.

Художникът налага стила на импресионизма най-вече със своите прекрасни пейзажи. Майсторството при тяхното изобразяване граничи с гениалност, няма две мнения по въпроса. Като гениална, например, може да бъде определена картината Скалите край Етрета. Пейзаж, в който липсват планини, гори и зеленина, пленява ума със сливащите се сини нюанси на небето и морето и внушителното изображение на скалите на брега. Морският бряг и плажовете присъстват редовно в произведенията на Клод Моне. Друга уникална негова творба е Бряг край Монако. Всеки е чувал за уникалната естествена комбинация между планински склонове и морска вода в тази част на света, но и най-професионалната фотография не би могла да обрисува по толкова добър начин този пейзаж както картината на френския гений.

Пейзажите на Клод Моне далеч не се изчерпват с морето. Той успява да изобрази по магичен начин дори и полето. Това най-ясно личи в картината Маково поле в Живерни. Всеки би се впечатлил от подобна гледка на живо, а тази творба е дори може би по-впечатляваща. Също толкова завладяваща е и картината Поле с макове. Тя изглежда дори още по-естествено и ни кара да си представим, че сме легнали блажено в полето, заобиколени от трева и макове и загледани в небесната синева.

Освен с пейзажи, Клод Моне е известен и с изумителни картини на архитектурни забележителности. Руанската катедрала е творба, която е способна да накара всеки да благоговее пред внушителността на сградата, въпреки че тя дори не е изобразена цялата. Мостовете са друг любим мотив в картините на френския художник. Най-известните му такива произведения са Железопътен мост в Аржантьой и Японски мост.