Какво трябва да знаем за храната за пчели?

Какво трябва да знаем за храната за пчели?

май 3, 2019 0 By admin

Пчеларството не е никак лесен занаят и грижата за пчели изисква много внимание, усилия и, разбира се, качествени продукти. Само по този начин може да се постигне висока продуктивност в кошерите и добив на вкусен натурален мед. Това до много голяма степен зависи и от храната за пчели, която се използва. Работливите насекоми в кошерите няма как да оцелеят и да бъдат достатъчно здрави през определени периоди, без да бъдат подхранвани качествено. Това важи най-вече за студените сезони, както и в моментите, когато им отнемаме от произведения мед. Ето защо е важно пчеларят да бъде добре запознат с различните видове храна за пчели, така че да получи оптималната комбинация.

Един от най-разпространените продукти е пчелната храна с тимол. Тя върши отлична работа за подхранване през зимата и пролетта, а освен всичко друго подпомага и здравословното състояние на пчелите. Тази храна, също така, се отличава и със силно положително влияние върху новосъздадените пчелни семейства, които е добре да бъдат подхранвани дори и през лятото. Тимолът се усвоява малко по-бавно, но все пак се приема лесно от пчелите, а и по този начин се изразходва по-малко количество. Да не забравяме и за неговата способност да преборва акарите в кошера.

Храната за пчели е важно и да подпомага растежа и развитието на пчелните семейства. Именно такова действие притежават продуктите, които са богати на различни витамини. Те успешно стимулират пчелата майка и поддържат добро здраве в кошерите. По подобен начин действа и пчелната храна, наситена с протеини. Тя успешно възстановява пчелите след дългия активен сезон и им помага да преживеят по-лесно зимата. Натуралната комбинация от захар, фруктоза и глюкоза заедно с натурални минерали и протеини позволява на пчелните семейства да приемат всички важни за тях вещества, дори и когато не е възможно да си ги набавят сами от природата.

Хубаво е при подхранването на пчелите да се комбинират и различни видове стимулиращи пчелни пити. Те могат да се ползват през цялата година, тъй като притежават стимулиращо действие за пчелата майка, подобряват здравето на пчелите и повишават количеството и качеството на произведения мед. Важно е, също така, храната в кошера да предпазва пчелите от различните болести и паразити. Ето защо продуктите с билкови екстракти са толкова полезни. Те допринасят за по-високия имунитет у пчелните семейства и се справят успешно с паразитите в кошера.