История, спорт или СПА почивка в Сливен

История, спорт или СПА почивка в Сливен

март 28, 2022 0 By teo

Град Сливен е разположен в източната част на Горнотракийската низина, в подножието на източната част на Стара планина. Градът се намира на 279 км източно от София, на 28 км северозападно от Ямбол и на 114 км западно от Бургас. На север от града се намира природният парк „Сините камъни“.

През града текат три реки – Асновска, Селишна и Новоселска, които го разделят на три части.

История

Първото селище на мястото на съвременния град е съществувало още през III в. сл. Тук е имало римски гарнизон. През VIII в. крепостта става част от българската държава. През XII в. той е проспериращ град. Въпреки стратегическото си местоположение на древния военен път от Дунав до Истанбул, Сливен е опожарен от турците през XIV век.

На булевард „Цар Освободител“ може да се види 600-годишният бряст. Това е доста рядка гледка – дървото е растяло през Средновековието. Той не е пострадал дори при пожарите, предизвикани от турците.

През XIX в. градът се превръща във важен промишлен център, специализиран в текстилната промишленост.

Днес градът се посещава предимно, за да се полюбувате на сините скали, които могат да се видят в парка Sinite Kamani, разположен в рамките на града. При определено осветление скалите в този парк изглеждат сини сутрин и следобед.

Можете да се разхождате по планинските пътеки и да карате ски (има ски писта и два ски лифта). За да се полюбувате на тези прекрасни скали, можете да се качите на кабинковия лифт, който се намира на 1 км от центъра на града.

Развлечения

Любителите на активния туризъм идват в Сливен на почивка. Градът разполага с множество хотели, които могат да задоволят и най-изисканият вкус. На разположение на туристите са планински маршрути, туристически пътеки, маршрути за пешеходен туризъм, колоездене и конна езда. Научете се да яздите кон в ранчото Табора.

За почивка сред природата природният парк Сините камъни е идеален. През лятото в парка могат да се организират пикници и риболов, както и скално катерене и каньонинг. През зимата паркът е популярна дестинация за скиорите.

Тези, които обичат водните дейности, могат да се занимават с каяк, кану, яхта и ветроходство.

За любителите на адреналина можете да направите обиколка с джип, да полетите с парашут, парашут или балон с горещ въздух.

СПА в Сливен

Любителите на здравословния начин на живот могат да се отправят към Сливенските минерални бани, които се намират на 12 км от града. Температурата на водата в изворите е между +40 и +45 градуса по Целзий през цялата година. СПА центърът предлага услуги за лечение и профилактика на нервни, стомашно-чревни и мускулно-скелетни заболявания.

Редица СПА хотели в Сливен предлагат всички необходимо за една невероятна СПА почивка.

За пътуващите с деца и техните придружители има аквапарк (Аквапарк Сливен) и куклен театър (Държавен куклен театър Сливен). Можете да разнообразите развлеченията си с представление в Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен.

Почитателите на гастрономията могат да се насладят на традиционната българска кухня по време на ваканцията си в местните ресторанти и гостилници.

 

Изображение – Източник: https://mun.sliven.bg/istoricheska-spravka