Как да удължим живота на батерията на лаптопа?

Как да удължим живота на батерията на лаптопа?

юли 16, 2019 0 By avtorbgn

Преносимият компютър е като автомобила – колкото нов и марков да е, има нужда от постоянна поддръжка, за да се използва максимално качествено и продължително неговия капацитет. От основно значение за ефективната употреба на лаптопа е състоянието на неговата батерия. Колкото мощна и качествена да е тя, има нужда от поддръжка. Само ако полагате грижи за нея ще постигнете възможно най-добри резултати.

Когато купите лаптопа батерията му вероятно ще е незаредена. Времето за пълно зареждане е различно при различните видове батерии. Най-добрият вариант е преди да стартирате работа с лаптопа да се запознаете с препоръките на производителя относно привеждането на батериите в готовност за употреба.

При първото зареждане на батерията, e задължително да се уверите, че сте я заредили докрай. Имайте предвид и, че при последващата работа с лаптопа също трябва да следвате определени правила, свързани с батерията.

Ако батерията на вашия лаптоп е никел-кадмиева, то задължително трябва най-напред напълно да я разредите, а след това да я заредите напълно. Разбира се, може и да не спазите това условие, но в такъв случай значително ще намалите живота на батерията.

Ако батерията е никел метал-хидридна или литиево-йонна, не е задължително да спазвате горното условие – при първите „ефектът на паметта” е минимален, а вторите въобще не се характеризират с такъв проблем.

Добре е да имате предвид и, че при експоатация можете да следвате няколко съвета, които ще удължат живота на батерията на лаптопа:

  • препоръчително е да изключвате приложенията и устройствата, които не използвате – мобилният интернет, Bluetooth и други;
  • желателно е да спрете стартиращите програми, които не са ви необходими, както и да затваряте програмите, които работят на фонов режим, особено когато ползвате лаптопа на батерия;
  • намаляването на яркостта на екрана също ще увеличи времето за работа с батерията.

Най-важното е да не забравяте, че колкото повече се грижите за батерията на любимия ви лаптоп, толкова по-продължително и по-ефективно ще можете да я ползвате!