Домашен сироп от бъз- еликсир през цялата година

Домашен сироп от бъз- еликсир през цялата година

май 19, 2017 0 By admin

Ползотворните свойства на бъза са добре познат още от древността.

Тази билка има над 30 разновидности. У нас най-разпространен е черният бъз. Това  растение, чийто аромат ни пленява , е много полезна за организма ни. В цвета на черния бъз се съдържат много  флавоноиди, танини, ябълчена и винена киселина. Бъзът е източник на пектин, целулоза и витамин С. В химичния състав му влизат и естер на кафеевата киселина, който е известен с антираковите си и противовъзпалителни свойства.

 Именно те ни карат да го съхраним и през студените месеци  под формата на суха билка за чайове, сироп, мармалад от плода .Един от най-лесните начин да се възползваме от полезните свойства на това растение целогодишно е като си приготвим домашен сироп от бъз. Този сок има приятен вкус. Лятото ни носи прохлада и освежаване, а през зимните месеци ще ни помогне в борбата с хремата, грипа, кашлицата, бронхита и пневмонията.

Приготвянето на сиропа започва с брането на билката.

Цветовете на черния бъз са най-подходящи за тази рецепта. Най-добре е той да се бере  в слънчево и топло време. Избирайте само най-хубавите и добре разцъфнали екземпляри. Внимавайте, също така, от къде берете билката. Събирайте бъза от възможно най-чисти места като избягвате градските райони. При брането внимателно подбирайте едри  храсти с добре разтворени цветове.

Ето и рецептата за домашно приготвяне на сиропа от бъз:

Необходими продукти:

  • 30 цвята бъз
  • 3 литра вода
  • 400 грама лимонена киселина
  • 3 лимона
  • 3 килограма захар

Начин на приготвяне:

  1. Потопете цветовете на бъза във вода, след което добавете лимонената киселина и лимона, нарязан на филийки. Разбъркайте добре и оставете да престои 24 часа на хладно и тъмно място.
  2. На следващия ден процедете течността след това добавете захарта и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа като от време на време се разбърква.
  3. След 48 часа сиропа е готов за прецеждане. Прекарайте сместа през марля и готовия сироп налейте в стъклените бутилки. Затворете добре .

Така приготвеният сок можете да съхранявате до една година на  хладно и тъмно място.

Голямото количество захар не бива да ви притеснява, тъй като тя действа като консервант на сиропа от бъз. Колкото по-голямо е нейното количество, толкова по-дълъг е срокът на съхранение на домашния сок.