Дистанционни регистрации на фирми – възможно ли е и как става

Дистанционни регистрации на фирми – възможно ли е и как става

август 25, 2020 0 By momchil

Независимо дали живеете в столицата или се намирате в малък провинциален град, в наши дни, благодарение на интернет, всичко е възможно. Това важи дори за регистрация на фирми. Направете дистанционна такава, ето как:

За всички населени места в страната, има фирми, които предлагат дистанционна регистрация на фирма. Това може да стане направено по два начина. Ето и тях:

Ако в града, където живеете и искате да регистрирате фирма има клон на Агенцията по вписванията към Търговският регистър, достатъчно е да подготвите всички необходими документи и да изпратите по куриерска фирма. Наред с тях получавате детайлно указание къде да се подпишете, къде да представите набора от документи и какви са таксите, свързани с регистрацията на новосформираната фирма.

Когато във вашия град или друго населено място (село) няма клон на Търговският регистър, от специализираната контра могат да ви съдействат като изпратят подготвените документи. Тук е мястото да споменем, че документи за регистрация на фирма се подават от всички клонове на ТР от територията на България, независимо от населеното място и адресната на регистрация на фирма.

Такава услуга е много удобна за жителите на села и малки градове, където няма опитни счетоводни кантори и добри консултанти за изготвяне на такъв набор от документи или такива специалисти работят доста скъпо.

Кои подлежи на ДДС регистрация

Наред с основния пакет документи, законът на държавата ни задължава собствениците на фирма да си направят ДДС регистрация. Това се налага, ако облагаемият оборот е минимум петдесет хиляди лева. Такава ДДС регистрацията се прави 1-а година, преди текущото данъчно облагане. Така до седмица след регистрация на фирма официално, се подават документите за регистрация по ДДС.

На тази регистрация подлежат и български фирми регистрирани в Европа и ЕС, които се занимават с внос на продукти и имат оборот над 20 хил. лв. По отношение законовите изисквания за регистрирани по ДДС за различни фирми може да са различни, според различните дейности. Ето, защо е важно да се направи консултация с експерти.

При регистрация на фирми по ДДС, няма дължими суми към държавни институции или банки, но има цял набор от документи за въвеждане в регистъра. С цел да се спестят пари с ДДС регистрация това се прави при самото учредяване. Когато бъде оставено за по-нататък във времето се плаща двойно, защото базата с документи е двойно по-голяма вече. Националната агенция по приходите и Агенцията по вписванията работят с една обща система, а това прави самата регистрация на фирми по-улеснена и бърза.