Видове стоматологично лечение

Видове стоматологично лечение

март 28, 2022 0 By teo

Здравите зъби и красивите, функционални зъби са нещо разбираемо за много хора в наши дни. Тези, които се грижат за себе си, могат да възстановят дефектните зъби с консервативно лечение на зъбите като пломби. Ако зъбите вече не могат да бъдат спасени по този начин, се използват различни форми на зъбни протези, от коронки до мостове до протези.

Разбира се, ако искате да получите качествена услуга ще е необходимо да се информирате предварително коя надеждна дентална клиника в твоя град, където работят добри и опитни стоматолози.

Въз основа на групите за ортодонтска индикация ортодонтът определя дали има неправилно подравняване на зъбите (неравномерност на зъбите и / или челюстта), за лечението на които осигуреното лице има право на обезщетения от здравната си компания. За да направи това, той класифицира откритието в една от петте степени на нужда от лечение. Здравноосигурителните дружества плащат обезщетения за лечение от нива на тежест 3 до 5. Разходите за лечение за нива 1 и 2 не се поемат от здравноосигурителните дружества.

Различните видове стоматологично лечение

Без основни познания за термините стоматологично лечение, запазване на зъбите, протези, стандартни обезщетения, други видове грижи е невъзможно да се избере оптималната тарифа в допълнителната стоматологична застраховка.

1. Профилактика / професионално почистване на зъбите.

Зъбната профилактика означава всички мерки за профилактика, ранно откриване и навременно лечение на заболявания на зъбите, венците и устната лигавица. Следователно профилактиката включва всички мерки, които служат за защита на зъбите – т.е. редовно миене на зъбите, използване на зъбен конец, диета без захар и годишни прегледи от зъболекаря.

Най-честото увреждане на зъбите се причинява от кариес и пародонтоза. Това се дължи на плаката и нейните метаболитни продукти. Кариесът и пародонталната профилактика имат за цел да създадат устна кухина, която е освободена от плака и зъбен камък. Вероятно най-известният метод за профилактика е така нареченото професионално почистване на зъбите. Повечето задължителни здравноосигурителни компании обаче не поемат разходите за това.

2. Стоматологично лечение / запазване на зъбите

Терминът „консервативна стоматология“ означава всички мерки за запазване на зъбите – т.е. превенция, диагностика и терапия на заболявания, свързани с плаки, както и с кариес и несвързано с кариес увреждане на зъбите.

Хирургичните мерки, които са включени под термина орална хирургия, като резекция на върха на корена, са изключени. Вашият лекуващ зъболекар ще Ви информира за предимствата и недостатъците на стоматологичното лечение, когато посетите подходящата дентална клиника.