Мемориал „ Бранителите на Стара Загора – 1877” в града на липите

Мемориал „ Бранителите на Стара Загора – 1877” в града на липите

януари 8, 2019 0 By avtorbgn

Комплексът „Бранителите на Стара Загора” е една от най-ключовите забележителности в града на липите. Той е построен в памет и чест на опълченците, които са пожертвали живота си за освобождението на Стара Загора през далечната 1877 г. Комплексът е официално открит на 31.07. 1977 г. по случай 100 години от трагичните боеве. Сред старозагорци е по-известен като Самарското знаме. Намира се в местността Чадър могила в източната част на града на правите улици.

Мемориалният комплекс е разположен на терена, на който е бил генералският щаб. Величественият паметник се издига на височина 50 метра и се вижда от всяка точка на Стара Загора. Има очертание на кръст и уникална керамична мозайка, която блести в златно покритие. Мемориал „ Бранителите на Стара Загора – 1877” включва и композиция от скулптури на войници и костница, в която се съхраняват останките на пожертвалите живота си войници. Към паметника ще стигнете, минавайки през 100 стъпала. След като ги изкачите, пред очите ви ще се разкрие величествената гледка на шестима опълченци, застанали на вечна стража до костницата и един офицер. Те са построени в знак на благодарност и преклонение към руските войници, които смело са се борили редом с опълченците в Руско-турската война. Самарското знаме носи името си от руския град Самара, където е ушито от монахините и е подарено на българските опълченци.

За изграждането на величествения монументален комплекс са използвани метални и бетонни конструкции, вложени в оригинален дизайн, и интересна украса от златен смалт и порцелан. Той е дело на талантливите скулптури Крум Дамянов и Божидар Козарев. Когато се изкачите по стоте стъпала, ставате свидетели на величието на човешкото дело и на красивата гледка, която се открива към цяла Стара Загора и околността. В района ще се насладите на уникалното борово ухание и свеж въздух. Мемориалният комплекс е не само една от големите забележителности в града на липите. Той е и любимо място за разходка на млади и стари старозагорци. Паркът в местността е добре поддържан, с монтирани пейки за отдих и прекрасни дървета.

Интересното е, че съществува традиция политици да засаждат дръвчета в района, с което се обогатява флората на Стара Загора. Самарското знаме е един от обектите на Регионалния исторически музей и е включен в списъка на 100- те национални исторически обекта в Република България.