Анатомия на коремчето

Анатомия на коремчето

юли 2, 2018 0 By admin

Лятото свърши, но това не означава да пуснете коремчето си на свобода и да се превърнете в мечок. Да изглеждаш добре на плажа не е единствената причина да поддържате коремчето си стегнато.

Оказва се, че липсата на  коремни мазнини са един от водещите фактори за това да сме здрави и жизнени и наличието им ни поставя с сериозен риск от хронични и остри заболявания.

Два типа мазнини

Мазнините биват подкожни и вътрешни. Подкожните, тези които са „под кожата” са тези, които виждаме, когато се погледнем в огледалото. Но учудващото е, че те са тези, за които трябва да се тревожим по-малко.

Вътрешните са тези, които се трупат около органите – бъбреци, черен дроб, панкреас. Това са тези мазнини, които оформят типичното бирено коремче, което изглежда като естествена форма на тялото.

Докато и двата вида мазнини са еднакви от гледна точка на хирургията, то на едно биологично ниво и погледнати под микроскоп са съвсем различни.

Подкожните мазнини често са описвани като „пасивни” мазнини, защото тяхната функция е предимно във вид на хранилище. Те изискват малко метаболитна интервенция от системите в организма и жлезите.

Вътрешни мазнини от своя страна се смятат за „активни”, защото самите те функционират като жлези.

Произходът на коремчето

И така, защо някой от нас са склонни да трупат мазнини в областта на корема?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Факторите, които стоят зад това са: генетика, хранителни навици, стрес и хормони.

Каквато и да е причината за това явление в последните години то се превърна в нещо като епидемия. Лошата новина е ,че няма ваксина или бързо действащо лекарство за това. Начините да намалим тази обезпокоителна тенденция са – по-здравословен начин на живот, промяна на хранителните навици и повече движение.